Scheidsrechters


Scheidsrechters vormen een onmisbaar onderdeel van de hockeysport en dus ook van de GoorseMHC. Want iedereen wil graag dat de wedstrijden van zijn/haar team goed en fair worden gefloten.


Tijdens de wedstrijden van de F-jes en de E6-tallen worden geen scheidsrechters ingezet maar maken we gebruik van spelbegeleiders. Dit wordt verzorgd door de ouders van kinderen uit deze teams. De wedstrijden van de E8-tallen worden in de regel gefloten door beginnende scheidsrechters. Zo kunnen deze vaak nog jonge scheidsrechters "spelenderwijs” ervaring op doen. Deze jonge scheidsrechters worden dan tijdens het fluiten begeleid door een meer ervaren scheidsrechter.


Voor de wedstrijden vanaf de D-elftallen hebben we elk speelweekend gemiddeld 16 scheidsrechters nodig. Daarom is het van essentieel belang dat zo veel mogelijk spelers/speelsters hun clubscheidsrechterkaart halen.


De KNHB onderschrijft dit belang door te stellen dat elke speler van 16 jaar of ouder een kaart moet hebben/halen.

Uiteraard moedigen wij aan dat ook andere geïnteresseerden, bijvoorbeeld ouders een scheidsrechterskaart halen! De arbitragecommissie verzorgt elk jaar de "in house” clubscheidsrechtersopleiding.


In het seizoen 2019/2020 gaan wij ook van start met de opleiding CS+, een soort gevorderden opleiding, voor degenen die plezier hebben in het fluiten en zich er verder in willen ontwikkelen.


De arbitragecommissie maakt de indeling wie welke wedstrijd gaat fluiten, waarbij natuurlijk rekening gehouden wordt met eigen hockeywedstrijden en met het niveau.


Mocht je toch een keer niet kunnen fluiten dan zorg je in principe zelf voor vervanging en je informeert de arbitragecommissie. Voor vragen en of opmerkingen kunt je een mail sturen naar scheidsrechters@goorsemhc.nl


Hoe gaat het fluiten in z'n werk?

Sta je opgesteld om een wedstrijd te fluiten? Denk dan aan het volgende: 

GoorseMHC streeft ernaar om bij nieuwe scheidsrechters zoveel mogelijk een begeleider in te zetten. Helaas is dit niet bij alle wedstrijden mogelijk. 

  • graag minimaal 20 minuten van tevoren aanwezig zijn (ivm voorbespreking met de begeleider/de andere scheidsrechter);
  • draag je hockeyschoenen (dus geen Uggs of AllStars) en een sportieve outfit;
  • voor de scheidsrechters hangen gele shirts & jassen (bij slecht weer) klaar in het materialenhok, gebruik deze ook;
  • neem je eigen fluit (Fox40) mee of leen er eentje. In het kastje achter de bar liggen fluitjes en kaarten.
  • neem een pen, opschrijfboekje/geeltje en stopwatch mee (of download de App van de KNHB);
  • als je elftallen fluit, mag je gebruik maken van kaarten (groen/geel/rood);
  • vergeet niet om na de wedstrijd het DWF (digitale wedstrijd formulier) in te vullen, je krijgt een mail van de KNHB met alle gegevens.


Kan je niet fluiten en zoek je een vervanger?

  • je vervanger moet minimaal op hetzelfde niveau of op een hoger niveau zijn ingedeeld;
  • een wedstrijd ruilen is ook een optie;
  • geef de naam van je vervanger door aan de scheidsrechters commissaris (scheidsrechters@goorsemhc.nl);
  • stuur je vervanger de mail met het DWF (digitale wedstrijd formulier) met de inlogcodes;
  • mocht je zonder je af te melden niet op komen dagen dan kan het bestuur passende maatregelen treffen (niet spelen, niet trainen, geen scheidsrechter bij eigen team, etc);
  • mocht je een vervanger geregeld hebben en die komt niet opdagen dan blijf je als ingedeelde scheidsrechter nog steeds verantwoordelijk


Scheidsrechters begeleiding

Ons streven is om zoveel mogelijk begeleiding te bieden bij net beginnende scheidsrechters. Helaas is dat niet altijd mogelijk. Indien er een begeleider aanwezig is spreekt hij of zij voorafgaande aan de wedstrijd nog enkele spelregels/spelsituaties met de scheidsrechters door. Tijdens de wedstrijd is hij/zij aanwezig op/rondom het veld en ondersteunt en adviseert de scheidsrechter tijdens het fluiten van hun wedstrijd. Na de wedstrijd is hier ook gelegenheid voor. Vooral bij beginnende scheidsrechters fungeert de begeleider ook als 'buffer' voor iets te enthousiaste coaches en ouders. Na de wedstrijd krijg je iets te drinken aangeboden namens GoorseMHC als bedankje voor het fluiten. 


Fluiten is leuk

We begrijpen dat niet iedereen het leuk vindt om op zijn/haar vrije zaterdag of zondag een wedstrijd van een ander team te moeten fluiten. Misschien werk je wel op zaterdag of zondag en heb je helemaal geen tijd om te fluiten. Maar jouw wedstrijd wordt ook weer door een ander GoorseMHC lid gefloten! We zijn een kleine club en we hebben jouw inzet als vrijwilliger gewoon nodig; als scheidsrechter, maar ook bij bardiensten of feesten. 


Vind je het leuk om te fluiten? Laat het ons weten via scheidsrechters@goorsemhc.nl en we stellen je vaker op! Ben je nog op zoek naar een maatschappelijke stage? Jouw inzet als scheidsrechter mag je gebruiken voor je benodigde uren voor deze stage.


Share by: